info@science-fund.kz   +7 7172 79 98 60

Микробалдырлардың биомассасына негізделген диеталық қоспалар мен биостимуляторлар

Ғылыми ұйымның атауыҒЗЖ атауыСіз коммерцияландыруды жоспарлап отырған әзірленген технологияның, өнімнің немесе қызметтің атауыҒЗЖ-ның ғылыми жаңашылдығыҒЗЖ-ның жаңашылдық деңгейіСалаЖобаның ғылыми жетекшісінің аты-жөні, ғылыми дәрежесі, біліктілігі және жұмыс өтіліБайланыс деректеріЖоба командасыЖобаны коммерцияландыру нәтижесінде қандай коммерциялық және тұтынушылық мәселелер шешіледі?
“Әл-фараби атындағы қазақ ұлттық университеті” КЕАҚ, Биология және биотехнология мәселелері ҒЗИАграрлық және тамақ өнеркәсібі үшін микробалдырлар негізінде биологиялық белсенді қоспалар мен биостимуляторларды алу технологиясын әзірлеу.Құрамында алмастырылмайтын аминқышқылдары, В, С, Д тобының витаминдері, А провитамині, полиқанықпаған май қышқылдары, көмірсулар, полисахаридтер бар және тағамдық, емдік өнеркәсіпте және мал шаруашылығында жоғары биожетімділігі және үлкен әлеуеті бар микробалдырлардың биомассасы негізіндегі биологиялық белсенді қоспалар мен биостимуляторлар (таблетка, сұйық суспензия және ұнтақ түрінде).Микробалдырлардың құрамында 50-70%-ға дейін оңай сіңетін ақуыз (салыстырсақ, етте 50%-ға дейін және бидайда 15-17% – ға дейін), 30%-ға дейін липидтер, 40%-дан астам глицерин, 8-14%-ға дейін пигменттер бар, соның ішінде каротин және басқа өсімдіктермен немесе жануарлармен салыстырғанда B1, B2, B3, B6, B12, E, K, D дәрумендері аса жоғары шоғырланған. Тағамдық микробалдырлар ақуыздардың, маңызды аминқышқылдарының, фитостеролдардың, көмірсулардың, дәрумендердің жақсы көзі болып табылады, биоактивті қосылыстардың, гамма-линолен қышқылының көп мөлшері бар полиқанықпаған май қышқылдарының және басқа да пайдалы қосылыстардың ерекше үйлесімімен сипатталады. Олар бірегей биохимиялық және физиологиялық қасиеттерге ие, хлорофилл, альфа және бета – каротин, ликопен, лютеин, зеаксантин және астаксантин, фикоцианин сияқты пигменттердің көзі болып табылады, антиоксидант және ісікке қарсы қасиеттері болғандықтан медициналық, тамақ, тамақтану және косметика саласында қолданылады.Әзірге Қазақстан Республикасында баламасы жоқ бірегей жоба .Микробиология, биотехнология,Заядан Болатхан Казыханович, Әл-фараби атындағы қазақ ұлттық университетінің Биология және биотехнология факультетінің деканы, биология ғылымдарының докторы, ҚР ҰҒА профессорыMob. +7 7014013301,
Office +7 (727) 3773380
zbolatkhan@gmail.com
bolatkhan@kaznu.kz
А. К. Садвакасова – ғылыми-инновациялық жұмыс және халықаралық байланыстар жөніндегі деканның орынбасары, б.ғ. к., доцент. К. Болатхан – PhD доктор, биотехнология кафедрасының постдокторанты, Ф.К. Сарсекеева – кафедра меңгерушісінің оқу ісі, әдіс. және тәрбие жұмысы жөніндегі орынбасары, PhD докторы, Д.К. Кирбаева – б. ғ. к., биотехнология кафедрасының аға оқытушысы, М. О. Бауенова – PhD доктор, биология және биотехнология факультетінің ғылыми хатшысы, Б. Д. Қосалбаев – PhD доктор, биологиядағы физика-химиялық әдістер зертханасының меңгерушісі, А. Б. Какимова – PhD докторант, С. К. Сандыбаева – PhD докторант, А. Токен-PhD докторантҚазіргі уақытта микробалдырлар мен цианобактерияларға негізделген өнім таза. Олардың көпшілігі Қытай мен Ресейден импортталады. Осындай коммерцияландыру нәтижесінде отандық өнім пайда болады.